FAQ

1. Ik heb het zo ontzettend druk, gaat Reiki mij helpen te ontspannen? 

Of Reiki je helpt te ontspannen valt of staat met de tijd die je neemt voor je zelfbehandeling. Tijdens de Reiki 1 cursus leer je jezelf met Reiki te behandelen en krijg je het advies om dat voor de rest van je leven elke dag 40 minuten te doen.

Toen mijn Reikimaster mij dit, nogal streng kijkend, meedeelde aan het eind van mijn Reiki 1 cursus dacht ik zeven jaar geleden, hoe dan? Drie kleine kinderen, fulltimebaan, een huishouden, naar de sportschool, wijntje met vriendinnen en oh ja een huwelijk… In mijn hoofd liep ik het zo even snel langs. Ik kon me er niks bij voorstellen.

Maar zodra ik de handen op mijn lichaam legde viel alle stress weg. Het voelde -en nog steeds- als een moment helemaal voor mij. Een moment van even niks, van een zachte koestering, van overgave. En ik laad er altijd van op.

Zeker in drukke tijden lukt de zelfbehandeling de ene dag beter dan de andere. Wat me het meeste helpt is om niet zo streng te zijn voor mezelf. Dat 5 minuten voor mezelf zorgen beter is dan helemaal niet voor mezelf zorgen. En de ervaring leert me dat wanneer ik wel die 40 minuten de tijd neem om mezelf te behandelen, de dag zoveel meer ontspannen verloopt.

2. Kun je met Reiki negatieve energie omzetten in positieve energie?

Veel mensen in mijn praktijk geven aan last te hebben van negatieve gevoelens, van vervelende mensen of stressvolle situaties. Regelmatig wordt mij gevraagd of Reiki helpt om dat allemaal op afstand te houden of weg te nemen. Al ware het een wonderpil. 

Reiki laat je niet minder voelen zodat je door kan met wat je doet. Het laat je juist meer en beter voelen. Door de Reikibehandelingen bouwt je lichaam een groter vermogen op om verschillende soorten energie te herkennen en doorvoelen. Negatieve energie is niet langer iets dat weg moet, maar iets dat je kunt onderzoeken. 

Hoe meer Reiki, hoe meer bewustzijn je ervaart, hoe meer ruimte er ontstaat voor je eigen emoties en voor die van de mensen op je heen. Je compassie groeit. Je gaat jezelf en de wereld om je heen anders zien. Je reageert anders en je ontvangt ook andere reacties. Je veerkracht neemt toe. En zo werk je langzaam en gestaag toe naar meer positiviteit in je leven. Stap voor stap. Elke dag weer.

3. Als ik Reiki leer, ga ik dan nog meer voelen van anderen?

Een vraag die ik regelmatig krijg. Veel mensen zijn gevoelig voor van alles wat anderen uitstralen/voelen/denken. Reiki versterkt je intuïtie dus ja, je kunt inderdaad beter gaan voelen. Maar het probleem is meestal niet dat je zoveel voelt. Het probleem is dat je zo met een ander bezig bent dat je weggaat van jezelf. Dat maakt moe en geïrriteerd.  

Reiki versterkt je ‘inner authority’ waardoor je beter bij jezelf kan blijven in lastige situaties. Wanneer je zowel in verbinding bent met jezelf als met de ander kun je compassie tonen en tegelijkertijd helder je eigen standpunt verwoorden. Zonder leeg te lopen.