Trouw aan mezelf

Het thema ‘trouw aan mezelf’ dient zich al een tijdje aan in allerlei vormen. Reiki Studenten met verlangens om meer te voelen, moedige keuzes te maken, meer in lijn te zijn met hun levensdoel. In mijn leven voelde ik ook dat ik word uitgedaagd om elke keer weer op mijn eigen unieke pad te vertrouwen. Klopt het echt, vroeg ik mezelf steeds toen mijn leven de afgelopen tijd allerlei onvoorziene wendingen nam. En elke keer voelde ik, ja het klopt echt. Ik nodig mensen uit op mijn pad om van te leren. Ook als ze onverwacht vertrekken, ook als ze onaardig doen, ook als ze verwachtingen van me hebben die ik niet kan waarmaken.

Trouw zijn aan mezelf gaat over doen wat ik te doen heb dit leven. En ik kan er niet langer omheen dat mijn taak dit leven is om licht te brengen. Veel licht. Veel, helder, liefdevol Reikilicht. Juist ook daar waar het donker is. En daarin ontmoet ik ook mijn donker, mijn angsten. Zoals de angst om ‘te veel’ te zijn. De angst dat als ik mezelf werkelijk laat zien in alles wie ik ben, ik dan veroordeeld word, weggestuurd word, verlaten word. En die angst maakte dat ik ben gaan geloven dat er pas van me gehouden wordt als ik me aanpas, als ik me in een rol schik, als ik me kleiner maak. Waar ik over mijn grenzen heb laten gaan en mijn nee heb ingeslikt. Waar ik voel dat ik het verkeerd doe en dat alles mijn schuld is. Hoe vaak in mijn leven heb ik gehoord dat het ‘weer Liesje’ is die… 

Trouw zijn aan mezelf gaat vooral over dat ik ervoor kies om daar geen slachtoffer meer van te willen zijn, ook niet als het ontzettende pijn doet en het voelt alsof ik geen bodem onder mijn voeten heb. Trouw zijn aan mezelf is te voelen dat ik Lies ben èn Liesje. De wijze en de wilde, de zachte en de stoere, de grote en de kleine. Met Reiki leer ik mijn hart open te houden. Ik leer me uit te spreken, om hulp te vragen en mezelf te dragen. En in die overgave leg ik elke dag mijn handen op mijn lichaam en nodig ik iedereen uit datzelfde te doen.