Intuïtie

Kan ik wel echt vertrouwen op mijn intuitie, hoor ik regelmatig in mijn coachingspraktijk. Het blijft een spannende vraag, want als je daar werkelijk op vertrouwt en laat zien wie je diep van binnen bent, kom je dan niet alleen te staan?

Kinderen leren al jong dat zielsverlangens en primaire behoeften ondergeschikt zijn aan het voldoen aan de normen en waarden van de omgeving, om geaccepteerd en geliefd te blijven. Daarmee leer je dat je intuïtie helemaal niet de beste raadgever is. Je leert je juist afstemmen op anderen en te voldoen aan de norm. Zo word je succesvol. Maar dat komt tegen een prijs. Wie je werkelijk bent kan ondergeschikt raken aan de versie van jezelf die hard werkt om geaccepteerd en geliefd te blijven. De vraag die zich aandient is, ben ik wel goed genoeg als ik laat zien wie ik werkelijk ben? 

De angst van niet goed genoeg zijn is een universele angst. Het gevoel het niet waard te zijn om erkenning te krijgen, gelukkig en succesvol te zijn maken we in ons volwassen leven goed door hard te werken, te presteren en voor anderen te zorgen. En daar kun je moe van worden of zelfs psychische en lichamelijke klachten door ontwikkelen. Mijn antwoord hierop is om de verbinding tussen je hoofd en je hart te herstellen. Minder hoe je het bedacht hebt. Meer hoe het voelt in je lichaam. 

Je intuïtie leren volgen is een reis naar binnen, waarbij je ontdekt wie je ten diepste wezen bent. Je leert je verlangens en je angsten op een zachte manier aankijken, zodat je de voorwaarden los kunt laten waaraan je bent gaan voldoen omdat dat in je jeugd een beter idee was. Tenslotte ervaar je hoe het is om steeds meer vanuit je intuïtie te handelen en wat dat je oplevert. En ja, soms is dat eng. En ja, soms lijkt het alsof je er helemaal alleen voor staat. En ja, je bent precies goed genoeg.