Aandacht

Terwijl ik gedachteloos mijn social media bijhield, viel mijn oog op een artikel over codependentie. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is een mechanisme dat ten grondslag ligt aan relatieverslaving. Het gaat er over dat het zo goed voelt om aandacht van de ander te hebben, of om nodig te zijn, dat die aandacht het doel van het contact wordt. Ik herkende alles. In het begin voel je je gelukkig bij de ander en is er niks aan de hand. Tot er een moment komt dat je gaat denken dat de ander je geluk is. En je de ander nodig hebt om je gelukkig te voelen. Daar gaat het mis en begint de afhankelijkheid. Je voelt dat je jezelf verliest. Dat je grenzen vervagen. Dat je niet voelt waar de ander begint en jij ophoudt. Dat je helemaal op kan gaan in de ander. Dat je samen één bent.

De oorzaak van codependentie is te vinden in hechtingspatronen in de jeugd als reactie op trauma. Opvallend hierbij is dat veel mensen, zoals ik, dat niet direct kunnen rijmen met hun eigen kindertijd. Het kan dan ook gaan om een trauma dat onbewust en woordeloos wordt overgedragen (zie mijn blog joods).

Relaties vond ik lang ingewikkeld. Ik maakte er meestal een potje van. Ik hield van mijn vrijheid (dansen). In contact met de ander probeerde ik de situatie te beheersen (controle) en maakte ik me groot (hondelul) om maar niet afgewezen te worden (afwijzing). En als ik alleen was voelde ik me vaak helemaal leeg. Als er zich een man aandiende die me ook maar een beetje gelukkig maakte, ging ik daar ontzettend mijn best voor doen (allerbestebest) met het risico dat ik mezelf helemaal verloor (obsessie).

Ik werk aan mezelf. Behandel mezelf elke dag met Reiki (toewijding). Ik leer te voelen wat er in mij gebeurt. Leef bewuster (dankbaarheid). Leer inzien dat ik hetzelfde patroon al vaak herhaald heb. Misschien altijd al. Ik leer dat op een liefdevolle manier te accepteren als deel van mij (vergeving). Ik weet nu, niet de aandacht van de ander maakt me gelukkig, ík maak me gelukkig. En Reiki helpt me daarbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *